Unge jenter spiller cello

Foto: Thorbjørn Foss

Kommentarer

Øystein Sonstad?

Tilbøyelig til å være enig. Jeg tror det er Øystein Sonstad som spiller cello i forgrunnen. Synes det ligner. I så fall er vi her vitne til statren på en strålende callo-karriere. Husker ansiktet til jenta med cello, men navnet tar jeg ikke. Trolig en opptreden med Stjørdal Orkesterforening i Stjørdal kino tidlig på 80-tallet.

Cellist nr 3, innenfor jenta, er Harald H. Raaen; en markant kulturpersonlighet fra Skjelstadmark. Harald og fruen Agnes, som spilte piano, var selvsagte musikere i begravelser og minnesamvær i dalføret. Harald dirigerte også Skjelstadmark hornmusikklag i mange mange år.

Og jenta er Maren Dybwad. En av de mange elevene Harald hadde.

Jenta nærmest er Ragnhild Skyrud, og så kommer Maren.

Takk for oppklaringene! Og herved er det klarlagt at det slett ikke er Øystein Sonstad som er ungdommelig cello-spiller i forgurnnen, men derimot Ragnhild Skyrud, etterfulgt av Maren Dybwad og Harald Raaen. Er Ragnhild og Maren fortsatt aktive med cello’en?

Ragnhild hun spiller litt ja, men jeg er ikke helt sikker på hvor mye…. Skal tipse henne om bildet så får hun eventuelt bekrefte/avkrefte sjøl. Søstra mi, Maren, bor for tida i USA. Hun spiller desverre ikke lenger. Men gjett hva som var med på flyttelasset den lange veien til Huston? – joda, celloen var med! Skal tipse henne også om bildet, så kanskje hun begynner på igjen?

Herlig supplering om celloen som ble med den lange veien til Huston! Får håpe hun tar den i bruk, sånn at det ikke blir noen “bomtur”. Ville vært kjempeartig om hun og Ragnhild kunne kommentert dette her på Stjørdalsbilder. Knæsh!

Når det gjelder celloen i Houston og Øystein Sonstad, så er det en sammenheng her. Maren kjøpte denne celloen fra Øystein da hun begynte å spille. Hvor Øystein hadde kjøpt den er det kanskje andre som vet.

Fint! Nå begynner det faktisk å bli spennende å følge denne celloens ferd.

Hei, jeg tenkte jeg skulle prøve å bidra litt med celloens historie. Men det betyr at jeg må friske opp minnet litt, gjerne ved hjelp av foreldre og slikt. Jeg kommer tilbake.

I Houston fantes det et navn Ellen Berg Hansen inne i trekket på celloen. Hun er lærer på kulturskolen I Hammerfest, og hun kjøpte celloen ny i 1975 omlag. Hun fortalte at sprekken som har vært i celloen kom mens hun hadde den og bodde på Hammerfest Prestegård. Der var det svært tørr luft, og det tålte antagelig ikke instrumentet. Hun byttet denne celloen med en 3/4 cello som er litt mindre med dattera av en øyenlege i Tromsø.. I følge familien Sonstad, så trodde de at det var Kåre Oppdal som var på musikkskolen i Trondheim som skaffet dem celloen. Så det er nok noe missing link enda.

Hilsen fra Hammerfest kommer her! Artig med eventyret om celloen min. Den ble kjøpt fra Hornås Musikk i Oslo vinteren 1976 og var i mitt eie noen år framover.p.g.a. stadig tilbakevendende senebetennelser hadde jeg valget mellom å slutte å spille eller skaffe meg et mindre instrument. Anledningen bød seg på et celloseminar i Lakselv rundt 1980.En tenåringsjente var vokst fra sitt instrument som var av samme kvalitet og pris som mitt.Dermed byttet vi.jenta hette Berthelsen til etternavn,men jeg har dessverre glemt fornavnet. hennes far var offiser ved GSV på Kirkenes.Familien flyttet derfra etter en tid og da ble vel celloen med på flyttelasset,antar jeg.Hvor de havnet,vet jeg ikke,men det er jo nærliggende å tro at det ikke kunne være så langt unna Stjørdal.Jeg har forlengst flyttet ut av barndomshjemmet,Hammerfest Prestegård,men i ensomme stunder hender det fortsatt at jeg gnikker litt på min 3/4 cello.Min tid som aktiv udi musikken er også over,men jeg har mange gode minner å se tilbake på både som fiolinlærer ved Hammerfest kulturskole,medlem i Finnmark Symfoniorkester og de senere år i Oppstryk Finnmark.Litt sporadisk kammermusikk på lokalplanet opp gjennom årene har det også blitt.Musikk er gøy og kjempeviktig for barns utvikling enten de ender opp som utøvende musikere eller ei.At jeg begynte å spille cello var en tilfeldighet.En elev sto plutselig uten lærer og jeg måtte overta.Fikk min første innføring i cellospillets hemmeligheter etter et besøk hos øyenlege i Tromsø.Mens jeg ventet på flyet hjem oppsøkte jeg daværende rektor ved Musikkskolen i Tromsø. Han var cellist Og var så snill at han hjalp meg med å komme i gang slik at min unge elev slapp å slutte.Dermed var jeg smittet av cellobasillen og storkoste meg med det.Hvordan celloen havnet i Kåre Oppdals hender er jo fortsatt “the missing link” i denne historien.Lykke til med i jakten på denne!Hilsen celloens første eier,Ellen Berg-Hansen.

Ja da ligger det an til noe leitearbeid for å finne familien Berthelsen som var i Kirkenes omlag 1980.
Har noen et tips, så hadde nå det lettet arbeidet.

 

Bildesamlingen (3966 bilder)